knižní novinky detailostrava – ratiboř: doprovodná publikace výstavy s knížaty u stolu. kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v opavě a ratiboři

Ostrava – Ratiboř: Doprovodná publikace výstavy S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři

Anotace:

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě, vydal doprovodnou publikaci k výstavě „S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři“, která byla u nás k vidění od 29. června do 30. října 2018 na zámku v Hradci nad Moravicí.

Kniha je věnována velice atraktivnímu tématu středověké kulinární kultury dvorského prostředí. Pozornost je zaměřena na všechny její složky: pokrmy a nápoje, gastronomickou přípravu, formy stolování, kuchyňské a stolní nádobí i stavební podobu a vybavení kuchyní a hodovních síní. Geograficky je téma vymezeno historickým opavským a ratibořským vévodstvím, která ve 14. a 15. století patřila opavské (opavsko-ratibořské) linii rodu Přemyslovců.

Základem publikace je katalog archeologických nálezů z obou rezidenčních měst – Opavy a Ratiboře. Celé téma je pak přestaveno na základě informací získaných interdisciplinárním výzkumem. Nedílnou součástí jednotlivých textů je bohatý obrazový doprovod. Nechybí ani ukázky dobových receptů. (SK)

 

Irena Korbelářová - Michal Zezula (eds.), S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě, ve spolupráci se Slezskou univerzitou v Opavě a Powiatem Raciborskim, Ostrava – Ratiboř 2018, 272 stran, doporučená cena 200 Kč

 

Obsah:

Úvodem

Středověké Opavsko a Ratibořsko: země střetávání, soupeření i poklidného soužití

Přemyslovců a Piastovců

Kontakty, zkušenosti, inspirace

Dvorská kultura

Stolování na slezských vévodských dvorech

Jídlo a pití, gastronomická příprava

Dvorské umění kuchařské

Kulinářské zážitky opavských a ratibořských vévodů

Ze středověkých receptářů

Hradní kuchyně ve středověku – charakteristika, konstrukce, vybavení

Hradní kuchyně na dvorech opavských a ratibořských Přemyslovců

Příprava pokrmů a stolování ve světle archeologických pramenů z Opavska a Ratibořska

Katalog vybraných archeologických nálezů z Opavy a Ratiboře

Sklo a stolování

Závěr

 

Internet:

https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/publikace/43941-s-knizaty-u-stolu-kuchyne-a-kultura-stolovani-na-stredovekych-vevodskych-dvorech-v-opave-a-ratibori


Copyright (c) 2008 stavitele-katedral.cz | Tisk | Kontakty | XHTML 1.0 Strict | TOPlistStatistiky toplist | Zpět nahoru